
Mange andre er lykkes med at sælge sig selv via mødebooking; Nu er turen kommet til dig!
Peder Bent Ahrens guide her viser hvordan du via mødebooking kan få en jobsamtale.
Flere af Peder Bent Ahrens jobsøgende kandidater har haft held med at ringe op til en potentiel arbejdsgiver og mødebooke en jobsamtale.
For at det skal lykkes bør du forberede dig, mener Peder Bent Ahrens. Du skal finde et udækket behov hos virksomheden. Det betyder at du bl.a. skal lave research på virksomhedens nuværende situation.
Peder Bent Ahrens tipper: Du bør lave et manuskript, så du lettere kan målrette samtalen. Du bør også forberede dig på at håndtere de indvendinger som helt sikkert opstår i samtalen.
Peder Bent Ahrens indlæg indeholder også lidt salgsteori – små simple teknikker til at styrer samtalen.
Salgsteori: BALA – Behov. Accept. Løsning. Accept
BALA står for Behov-Accept-Løsning-Aftale og modellen er udviklet af konsulent og virksomhedsejer Frank Johansen.
Peder Bent Ahrens fortsætter. Idéen er at du først skal have arbejdsgiveren til at sige ja til et eller andet behov før at du kan bringe dig selv på banen som en ”løsning” på det behov. En ”køber” skal først give sit accept på et behov, før du får lov til at sælge noget som helst, ifølge Peder Bent Ahrens
Peder Bent Ahrens – Find et udækket behov hos virksomheden
Hvis en arbejdsgiver skal ”købe dig” skal du altså være løsningen på deres udfordring, fastslår Peder Bent Ahrens.
Hvordan gør man det i praksis?
Hvordan finder man en udfordring som en virksomhed måtte have?
Først skal du finde et behov som virksomheden sandsynligvis har, fortsætter Peder Bent Ahrens Alle virksomheder har projekter liggende i skuffen til når de får tid. Det kan være produktidéer som mangler en forretningsplan eller nye markeder som virksomheden bare ikke har tid til at bearbejde lige nu, har Peder Bent Ahrens selv erfaret.
Hvis du, ifølge Peder Bent Ahrens ser at virksomheden klarer sig dårligt på nettet og du samtidig kan hjælpe dem med kommunikation eller sociale medier, så har du en mulighed som du bør undersøge.
Hvis du er balancekunstner i kundeservice på telefonen og som forbruger har en konkret oplevelse med dårlig service, så kan dette også være din anledning, mener Peder Bent Ahrens.
Vi vender tilbage til selve samtalen, men først til det fornødne – nemlig, at du laver research på virksomheden. Peder Bent Ahrens foreslår eksempelvis via hjemmesiden http://top1000.borsen.dk/
Peder Bent Ahrens – Research på virksomheden før du booker et møde
Måske har du fundet en vækstvirksomhed som har behov for dig? Så er det vigtigt, at du formår at finde relevant viden om virksomheden, inden du mødebooker, understreger Peder Bent Ahrens.
Peder Bent Ahrens foreslår. Find en vækstvirksomhed som har medvind. Virksomheder som har været nomineret til Gazellevirksomhed – men, ikke har vundet kunne være interessante (dem som har vundet bliver muligvis overrendte; men, det bør også undersøges), mener Peder Bent Ahrens.
Det kan også være virksomheder som har en unik markedsposition (noget nær monopol eller som blot er markedsledende inden for sit område) som betyder at de nok tjener gode penge, fortsætter Peder Bent Ahrens.
En anden approach kan, ifølge Peder Bent Ahrens, være virksomheder som har vundet store ordrer eller på anden vis gør sig interessante. Det kan naturligvis i sagen natur være den virksomhed som du altid har drømt om at arbejde for, pointerer Peder Bent Ahrens.
Når du har fundet en virksomhed, så er næste skridt at finde et udækket behov. Peder Bent Ahrens tipper: Lav en liste af ”problemer” eller potentialer som du mener virksomheden har og som de derfor burde kunne sige ”ja” til er en udfordring for dem. Nu lidt salgsteori, inden at virksomheden siger ”ja” til at møde dig.
Peder Bent Ahrens – Sælg dig selv og lær arbejdsgiver at sige JA!
Der er to gode råd ud over selve BALA’en når du skal sælge, som Peder Bent Ahrens vil fortælle om.
Det første er, at du lærer arbejdsgiveren at sige ”JA”. Det andet trick fortæller Peder Bent Ahrens om under ”Lav et manuskript”. Det første trick, er at du bør finde en række positive udsagn som du kan stille virksomheden og som du er sikker på at de vil sige ”ja” til. Når du har sagt udsagnet, kan du sige ”ikke, sandt?” og så vente på et ”ja” i den anden ende, har Peder Bent Ahrens erfaringer med.
Peder Bent Ahrens – Sælg dig selv via mødebooking
Peder Bent Ahrens giver her et eksempel for en kandidat som gerne vil sælge sig selv som ekspert i markedsføring på de sociale medier.
Per, er markedsføringsmand med speciale i sociale medier.
Peder Bent Ahrens kandidat (Per) har nogle års dokumenteret erfaring med at skabe resultater med markedsføring og branding via sociale medier. Virksomheden som Peder Bent Ahrens kandidat har udvalgt er i vækst, men har ikke en særlig stærk tilstedeværelse på de sociale medier og de går derfor glip af de muligheder som dette indebærer.
Det første spørgsmål som du, ifølge Peder Bent Ahrens, skal lære virksomheden at sige ”ja” kan derfor være: ”Jeg kan se at det går godt for X-virksomhed f.eks. går det særlig godt med y-produkt?”.
Peder Bent Ahrens fortsætter. Efter et ja på dette går vores kandidat videre med: ”Jeg kan se at en del af jeres konkurrenter har en stærk tilstedeværelse på Facebook og Twitter og får af denne vej en del gratis og positiv omtale.
Jeg går ud fra at Y-virksomhed også er glade for al den gratis reklame som I kan få?”. Efter nu forhåbentlig to gange ”JA” er du godt på vej til at lære virksomheden at sige ”JA”.
Ultimativt skal virksomheden, ifølge Peder Bent Ahrens sige ”JA” til at møde dig. Mere om det når du nu går i gang med at lave et manuskript.
Peder Bent Ahrens – Lav et manuskript om hvad du vil fortælle arbejdsgiver
”Mit navn Per og jeg er optaget at skabe værdi inden for markedsføring. Der findes mange gode produkter som fortjener en bedre placering i forbrugernes øjne og det er jeg ret god til at hjælpe virksomheder med.
Jeg har en lille idé som jeg gerne vil fortælle dig om. Det er en idé som kan hjælpe dig med at forbedre din virksomheds lønsomhed. Jeg går ud fra at du er meget optaget af at skabe en lønsom virksomhed, ikke sandt?”.
Arbejdsgiver: ”JA, naturligvis.”.
Per: ”Jeg kan se at det går godt for X-virksomhed f.eks. går det særlig godt med y-produkt? Er det rigtigt?”.
Arbejdsgiver: ”JA”.
Per: ”Jeg kan også se at en del af jeres konkurrenter har en stærk tilstedeværelse på Facebook og Twitter og får af denne vej en del gratis og positiv omtale. Jeg går ud fra at din virksomhed også er glad for al den gratis reklame som I kan få?”
Arbejdsgiver: ”JA”
Per: ”Det lyder som om at selvom I har succes med jeres virksomhed, så har I et stort potentiale ift. den gratis omtale, det mersalg og de øvrige goder som nye sociale medier giver. Jeg går ud fra at mersalg er noget som du går ind for?”.
Arbejdsgiver: ”JA. Vi kunne nok blive bedre.”
Peder Bent Ahrens – Få en aftale ind i kalenderen
Per: ”Jeg er dygtig til at omdanne de sociale mediers potentiale til lønsomme tiltag. Jeg går ud fra at jeg nu har gjort dig nysgerrig og derfor vil jeg høre dig om hvornår vi kan mødes for at tale videre om dette. Har du din kalender lige ved hånden?
Arbejdsgiver: ”Øh, JA”
Per: ”Passer torsdag eller fredag dig bedst i denne uge?”
Arbejdsgiver: ”Fredag. Ja, der kan jeg nok finde tid”.
Per. ”Vil det være bedst formiddag eller eftermiddag?”.
Arbejdsgiver: ”Eftermiddag.”
Per: ”Er det bedst kl. 13 eller kl. 15?”
Peder Bent Ahrens – Luk samtalen med gode alternativer
Det er det du gør når du spørger om ”torsdag eller fredag passer bedst”. Peder Bent Ahrens fortsætter. Da virksomheden har lært at sige ”ja” er det næste naturlige skridt at møde dig”, det var det du allerede antager ved at spørge om ”har du en kalender ved hånden?”. Du har du lært en virksomhed at sige ”ja” og her til sidst i samtalen har du lært at opstille alternativer som begge er fordelagtige for dig, ifølge Peder Bent Ahrens
Peder Bent Ahrens – Sådan du håndterer du indvendingerne med mødebooking
Det går langt fra altid så let som i Pers eksempel ovenfor. Men, du vil overraskes over hvor mange arbejdsgivere som vil blive meget nysgerrige på at møde dig efter sådan et energisk forsøg. Nu skal du klædes på til at håndtere de indvendinger der kan komme.
- Kan du ikke starte med at sende mig dit cv?
Den klassiske indvending når man vil verfe en sælger af, men alligevel ikke siger helt nej er ifølge Peder Bent Ahrens: ”Kan du ikke sende mig en brochure eller en mail på det?”. I dit tilfælde vil det lyde: ”Kan du ikke sende mig dit CV og så vil jeg se på det?”. Svaret her er, mener Peder Bent Ahrens ”Jo, det vil jeg gøre. Men, mit CV siger ikke så meget om jeres behov. Og det er jo jeres behov, som er de vigtigste, ikke sandt? Så derfor vil jeg spørge hvornår vi kan mødes? Passer torsdag eller fredag i denne uge bedst?”.
- Vi har ikke penge til at ansætte dig i øjeblikket
En anden hyppig indvending vil være: ”Vi har ikke penge til at ansætte i øjeblikket”. Peder Bent Ahrens pointerer. Hvis du har gjort dit forarbejde ordentligt burde dette ikke ske så tit, da du jo har prøvet at gå efter virksomheder som har økonomisk vækst. Men, fortsætter Peder Bent Ahrens: Du har alligevel en mulighed for at imødekomme med et: ”Du tænker naturligvis på økonomien. Det har jeg forsøgt at tage højde for i min plan. Men, det kan jeg fortælle dig mere om når vi mødes. Så derfor vil jeg spørge om du har en kalender i nærheden?”.
- Jeg har ikke tid i øjeblikket
En tredje indvending er, anser Peder Bent Ahrens tid: ”Det har vi ikke tid til i øjeblikket”. Hvis du vil investere 30 min. og en kop kaffe på at mødes med mig, så vil jeg meget gerne se på hvordan jeg kan spare dig for tid som en del at det vi taler om. Men, det koster altså en kop kaffe. Så, har du en kalender i nærheden?
Disse tre indvendinger dækker hovedparten af de indvendinger som du måtte møde ved denne metode, har Peder Bent Ahrens erfaret. Mange andre indvendinger kan du som jobsøger ofte håndtere ved imødekommenhed og meget korte svar. Svarene skal efterfølges af at du meget gerne tale videre om dette over en kop kaffe.
Brug guiden til at træne hvordan du skaffer din næste jobsamtale
Peder Bent Ahrens absolverer: Praksis er den bedste træning. Der er nok af spændende virksomheder som slet ikke ved hvem de går glip af, nemlig Dig!
Peder Bent Ahrens – God arbejdslyst med at få jobsamtaler med BALA-modellen.