Få dig et stærkt CV med Peder Bent Ahrens

Peder Ahrens Curriculum VitaeEt CV er et 1–3 siders overblik over en persons erfaring og andre kvalifikationer. Her nævner Peder Bent Ahrens blandt uddannelse, erhvervserfaring, erhvervskompetencer, m.v. CV er en forkortelse af ordet ’Curriculum Vitae’, der på latin betyder ”livsløb”.

Formålet med et CV er ifølge Peder Bent Ahrens, at få ”en fod indenfor døren” samt at komme til en jobsamtale. Et CV har derved været succesfuldt, hvis du ikke er blevet sorteret fra i mængden af ansøgere, mener Peder Bent Ahrens.

For at lave det bedst mulige CV skal du, ifølge Peder Bent Ahrens, kunne gennemgå, opsummere og præsentere dine erfaringer og resultater på 1-2 sider. Sørg for at fremvise dine resultater kort og præcist i et pænt og overskueligt layout. Dit CV er ifølge Peder Bent Ahrens dit materiale til en jobsamtale, hvor du kan sælge dig selv.

Peder Bent Ahrens – Forbered dig inden du skriver dit CV

For at kunne gøre dit CV så stærkt som muligt, er det en god idé at være opmærksom disse ting, inden du begynder at skrive, tipper Peder Bent Ahrens:

 • Lav en liste over følgende, inden du går i gang med at skrive dit CV: Dine evner, erhvervserfaring, erhvervskompetencer, resultater, IT-kompetencer, etc.
 • Husk at skrive dit CV efter den stilling, du søger.
 • Hvis du søger et opslået job, så se hvilke kompetencer de efterspørger, og prøv at understrege dem i dit CV.

Når du har fået styr på disse punkter, så er det tid til at begynde at skrive dit CV. Hvis du er i tvivl om, hvad der skal være med i et CV, kan du prøve at kigge på mit eksempel på et CV, foreslår Peder Bent Ahrens.

Hvis du allerede har styr på dette, men gerne vil have dit CV til at se pænt og professionelt ud, foreslår Peder Bent Ahrens, at du bruger hans CV-skabeloner, der er lavet i Word-format.

Peder Bent Ahrens – Det bør dit CV indeholde

Da man måretter sit CV til den pågældende stilling, man søger, kan der være visse ting, man undlader i et CV og andre ting man tilføjer i et andet, mener Peder Bent Ahrens. F.eks. vil ens IT-kompetencer være mere relevant til en kontorstilling end til en stilling som produktionsmedarbejder. Men som hovedregel foreslår Peder Bent Ahrens, at følgende punkter er med i dit CV:

 • Fulde navn
 • Adresse
 • Telefonnummer
 • E-mail adresse
 • Fødselsdato
 • Erhvervserfaring
 • Erhvervskompetencer
 • Uddannelse
 • IT-kompetencer
 • Sprogkundskaber
 • Personlige kvalifikationer

Andre punkter, som Peder Bent Ahrens anbefaler dig at tilføje i dit CV:

 • Fritidsinteresser
 • Kort resumé af en selv
 • Evt. frivilligt arbejde
 • Civilstatus (Gift, Single, Parforhold)
 • Hjemmeboende børn
 • Kørekort (Personbil, Lastbil, Anhænger, Motorcykel, m.v.)

Vælg hvilken type CV du vil anvende og har det godt med

Der findes ifølge Peder Ahrens Ahrens 3 forskellige CV typer:

 1. Kronologisk CV
 2. Kompetence CV
 3. Kombinations CV

Kronologisk CV

Dette er det mest anvendte af de 3 typer CV’er, ifølge Peder Bent Ahrens. I det kronologiske CV redegør du for dine ansættelsesforhold, uddannelser, m.v. Disse skal skrives i omvendt kronologisk rækkefølge, hvor du har dit seneste ansættelsesforhold/uddannelse først.

Et kronologisk CV giver ifølge Peder Bent Ahrens et godt overblik og gør det nemt for arbejdsgiveren, at danne sig et indtryk over din karrierehistorik. Denne type CV fungerer godt, hvis du har haft en stabil karriere uden større ”huller” eller drastiske karriereændringer. Hvis du har dette, f.eks. fordi du er nyuddannet, kan det måske være en idé at benytte en anden type CV, mener Peder Bent Ahrens.

Se Peder Bent Ahrens skabelon på Kronologisk CV 

Kompetence CV

I dit kompetence CV redegør du ifølge Peder Bent Ahrens for dine kompetencer, erfaringer og eventuelle resultater uden at sætte dem i datorækkefølge. Denne type CV virker specielt godt for eksempelvis nyuddannede, da der ikke bliver lagt vægt på konkrete ansættelsesforhold, men derimod kompetencer, erfaringer og evt. resultater du har opnået, mener Peder Bent Ahrens

Hvad er fordelen ved denne type CV? Du kan ifølge Peder Bent Ahrens kombinere kompetencer og erfaringer du har fået forskellige steder fra og gruppere dem, så du fremstår stærkere. Det kan være fra:

 • Betalt arbejde
 • Frivilligt arbejde
 • Studieaktiviteter
 • Arbejdserfaring
 • Skolearbejde
 • Projekt arbejde
 • Socialt arbejde, f.eks. sport- eller fritidsaktiviteter.

Det er desværre ikke altid, at denne type CV falder i god jord hos arbejdsgiveren, erfarer Peder Bent Ahrens. Nogle arbejdsgivere kan måske tro at denne type CV er lavet for at forsøge at ”skjule noget”. Derudover kræver flere online ansøgnings- og CV-systemer, at man taster tidligere ansættelsesforhold ind samt indtaster dato på ansættelsesstart og slut. Peder Bent Ahrens råder derfor til, at man er forsigtig med at bruge denne type CV.

Se Peder Bent Ahrens skabelon på Kompetence CV

Kombinations CV

Et kombinations CV, hvilket Peder Bent Ahrens også kalder et ”Hybrid CV”, er en blanding af et kronologisk CV og et kompetence CV. Normalt starter dette med en beskrivelse af ens kompetencer og kvalifikationer, efterfulgt af ens ansættelseshistorie i omvendt kronologisk rækkefølge.

Denne form for CV er meget fleksibel, erfarer Peder Bent Ahrens, hvilket vil sige, at du kan strukturere det, så det virker bedst for dig.

Saml dine oplysninger

Når en stilling bliver slået op, har arbejdsgiveren næsten altid en idé om, hvordan den ideelle kandidat skal se ud, erfarer Peder Bent Ahrens. Dette kan bl.a. komme til udtryk i jobannoncen, hvor de måske efterspørger nogle specifikke kompetencer, personlige kvalifikationer, erfaringer, eller lignende. Men dette er ikke altid tilfældet, mener Peder Bent Ahrens.

Hvis du har den erfaring, de søger, samt en oprigtig interesse i den specifikke stilling, vil det hjælpe dig med at nå dit mål: at komme til en jobsamtale. Dit CV skal derfor, ifølge Peder Bent Ahrens, fremhæve dine spidskompetencer på en sådan måde, at arbejdsgiveren er mere tilbøjelig til at kalde netop dig til en samtale. Du skal derfor besvare disse to spørgsmål knivskarpt, mener Peder Bent Ahrens:

 1. Hvad er du god til?

Er du helt fantastisk til at skrive sælgende tekster? Er du ekvilibrist ud i kundeservice? Måske er du super til tal, statistikker og alt der har med regneark at gøre? Skriv alle dine svar ned på et stykke papir, foreslår Peder Bent Ahrens

 1. Hvad kan du godt lide at lave?

Hvilke evner holder du mest af at bruge på arbejdet eller i skolen? Var dette noget du ville gøre, selvom du ikke blev betalt for det? Måske er det en hobby? Skriv dine svar ned på et stykke papir. Hvis et af dine svar er det samme som fra første spørgsmål, så understreg dette, tipper Peder Bent Ahrens

Peder Bent Ahrens – Skriv en liste om hvad du er god til

Fra den liste du har lavet over dine evner, vælger du nu 3 af dem, som du tror der er mest attraktive for den person, der skal læse dit CV. Vær opmærksom på, at hvis du søger flere forskellige typer jobs, kan de sagtens være vidt forskellige, erfarer Peder Bent Ahrens.

De tre evner er dine spidskompetencer, dem skal du bruge, når du skriver dit CV, fastslår Peder Bent Ahrens. Næste skridt er at underbygge disse evner med resultater, du har opnået. Dette kan f.eks. være, at du har forøget produktivitet, salg, effektiviteten, profitten eller lignende i tidligere stillinger. Peder Bent Ahrens mener, at dine resultater ikke behøves at være fra betalt arbejde, men også kan være fra frivilligt arbejde, skoleprojekter og endda fra hobbyer. Så længe det er relevant for det arbejde, du gerne vil have, kan du godt tilføje det til dit CV, mener Peder Bent Ahrens.

Peder Bent Ahrens – Undlad disse ting i dit CV

Der er nogle ting, som ikke hører hjemme i dit CV. Her foreslår Peder Bent Ahrens nogle af de ting, du ikke bør inkludere:

 • Måneders ansættelse

Du skal altid inkludere de år, du har været ansat ved hvert job, men at angive den præcise måned er ikke nødvendig. Dette hjælper også med at ”skjule” evt. huller der må være i din ansættelseshistorie. Peder Bent Ahrens foreslår, at dine datoer derfor bør se således ud: ”2003 – 2005”.

 • Sidens titel

Det er ikke nødvendigt at skrive ”CV” eller ”Curriculum Vitae”. Arbejdsgiveren er som regel godt klar over, at det er dette han/hun læser. Det kan ifølge Peder Bent Ahrens dog godt bruges som en visuel effekt, eller til at ”fylde ud”, hvis du har et CV uden særlig meget information.

 • Religion eller Politisk overbevisning

Det er ulovligt at diskrimere imod dig pga. dette. Det er dog imidlertid irrelevant for den pågældende stilling, mener Peder Bent Ahrens, med mindre du vil være præst eller partiformand.

 • Hvorfor du stoppede på dit tidligere arbejde

Igen er dette irrelevant – og det bruger blot plads i dit CV. Du kan altid forklare dette til jobsamtalen, foreslår Peder Bent Ahrens, hvis intervieweren spørger ind til dette. Hvis det er fordi du kun har haft arbejdet i få måneder, f.eks. fordi du blev uretfærdigt fyret, så lad vær med at skrive det i dit CV.

 • Løn

Begynd aldrig at diskutere løn før du har et jobtilbud, fastslår Peder Bent Ahrens.

 

Peder Bent Ahrens ønsker dig god arbejdslyst med dit personlige CV